Vitamiinit

Välttämättömät vitamiinit

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä: vitamiineja tarvitaan käynnistämään entsyymien toiminta sekä säätelemään aineenvaihdunnan tapahtumia, kuten energiantuotantoa, hapen ja kuona-aineden kuljetusta elimistössä sekä ruoansulatusta. Vitamiinit vaikuttavat mm.  vastustuskykyyn, hormonitoimintaan, kasvuun, mielialaan, näkökykyyn ja kiudosten korjaukseen.

A-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini ja K-vitamiini ovat rasvaliukoisia, eli ne imeytyvät ravinnon rasvojen mukana.

Vesiliukoiset vitamiinit ovat tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), niasiini (B3-vitamiini), pyridoksiini (B6-vitamiini), folaatit (B9-vitamiini, ravintolisissä foolihappo), B12-vitamiini, C-vitamiini, biotiini (B7) ja pantoteenihappo (B5). Useimpia B-ryhmään luokiteltuja vitamiineja on alettu kutsua omilla kemiallisilla nimillään (mm.  tiamiini, niasiini), koska B-ryhmän vitamiinit ovat kemialliselta rakenteeltaan varsin erilaisia. Yhteisnimellä B6-vitamiini kutsutaan pyridoksaalia, pyridoksiinia ja pyridoksamiinia. Kobalamiineja kutsutaan tavallisesti B12-vitamiiniksi. Biotiini kuuluu B-ryhmän vitamiineihin

Suurinta osaa vitamiineista ihmisen elimistö ei pysty muodostamaan lainkaan. K-vitamiinia, biotiinia ja pantoteenihappoa suolistobakteerit pystyvät muodostamaan pieniä määriä, mutta niitäkin tarvitaan lisäksi ravinnosta.

Vitamiinipuutokset ja vitamiinilisät

Paras vitamiinien lähde on mahdollisimman monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio.

Aina ravitsemussuositusten mukaiset saantimäärät eivät toteudu. Esimerkiksi folaattia/foolihappoa saa suositusten mukaisesti vain 21 % suomalaisista miehistä ja 5 % naisista (FinRavinto 2017 -tutkimus). Folaatti on tärkeä vitamiini, jota tarvitaan muun muassa solujen jakautumisessa, veren muodostamisessa ja aivojen toiminnassa. Erityisen tärkeä vitamiini on alkuraskauden aikana, sillä folaatin puute lisää alkion hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.

Erityisesti pimeään syksy- ja talviaikaan tulisi nauttia D-vitamiinilisää, jos ruokavaliossa ei ole päivittäin riittävästi hyviä D-vitamiinin lähteitä kuten kalaa, kananmunaa, vitaminoituja maitovalmisteita ja rasvalevitteitä.

C-vitamiinilla on tärkeä rooli vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Se vaikuttaa monin eri tavoin muun muassa vastustuskyvyn toiminnalle keskeisten valkosolujen aineenvaihduntareaktioihin. C-vitamiini on turvallinen suurinakin annoksina, eikä vuorokautisen turvallisen saannin ylärajaa ole määritetty.